joi, 9 iunie 2011

Cum te poti lasa de fumat?













De ce este atat de greu sa renunti?


Fumatul produce schimbari in organism si in felul in care te porti. Modificarile fizice sunt cauzate de dependenta de nicotina. Modificarile psihice se produc insa cu timpul si includ procesul de cumparare a tigarilor, de aprindere si de fumare.

Cand ai acest obicei, multe alte activitati par sa se potriveasca manusa cu fumatul. Printre aceste activitati, cele mai notabile sunt bautul cafelei si a bauturilor alcoolice, starile de stres si de grija, vorbitul la telefon, condusul, socializarea cu prietenii etc.

Cum pot renunta la fumat?

Cea mai buna sansa de reusita o poti avea daca urmaresti pasii de mai jos:
-pregateste-te
-primeste suport si incurajare
-invata sa controlezi stresul si nevoia de fumat
-medicamentatia corecta
-fii pregatit pentru recidiva
-incearca pana reusesti

Cum ma pregatesc sa ma las de fumat?

Programeaza-ti o data cand vrei sa renunti, intre 2 si 4 saptamani. Scrie pe o hartie motivele pentru care vrei sa te lasi de fumat. Pastreaza lista cu tine si foloseste-o de fiecare data cand simti nevoia sa fumezi o tigara.

Pentru a intelege mai bine de ce fumezi, pastreaza un jurnal in care sa scrii cand si de ce fumezi. Chiar inainte de data limita, scapa de tigari, brichete, scrumiere etc.
Motive de renuntat pe termen scurt

-respiratie urat mirositoare si dinti galbeni
-miros urat al hainelor, al parului si al pielii
-abilitati fizice scazute
-tuse si gat inflamat
-puls si tensiune ridicate
-costurile fumatului

Motive de renuntat pe termen lung

-fum toxic in tigari
-nivel de risc mai ridicat in dezvoltarea cancerului de plamani si al altor tipuri de cancer
-risc ridicat pentru boli de inima
-probleme de respiratie serioase
-riduri
-nivel de risc mai ridicat in dezvoltarea ulcerului
-exemplu prost pentru copii

Cum pot obtine suport si incurajare

Spune-le prietenilor si familiei ce fel de ajutor ai nevoie. Suportul lor te va ajuta in procesul de renuntare la fumat. Poti oricand sa apelezi si la doctori.
Stresul si nevoia de fumat

Majoritatea fumatorilor au obiceiul sa fumeze cand sunt stresati, pentru a se relaxa. Din fericire, exista nenumarate alte metode prin care poti elibera stresul. O baie calda, o plimbare, o respiratie usoara si adanca. Gandeste-te la schimbari in rutina zilnica pentru a rezista la pofta de fumat. De exemplu, daca iti place cafeaua cu tigara de dimineata, consuma doar ceai negru.

Ce se va intampla cand ma opresc din fumat?

Asta depinde de cat de mult fumezi, cat de dependent este organismul si de cat de mult iti doresti sa renunti. Poate ca o sa tanjesti dupa o tigara sau o sa iti fie mai foame decat de obicei. Te poti simti iritabil si poti avea probleme de concentrare. Dureri de cap si tuse mai intensa.
Toate aceste lucruri se pot intampla datorita dependentei de nicotina. Simptomele sunt puternice in primele 2-3 zile, dar dispar complet dupa doua saptamani sau mai mult.

Este adevarat ca ma pot ingrasa?

Majoritatea oamenilor “castiga” cateva kg in plus cand se lasa de fumat. Aminteste-ti insa, orice subtila ingrasare este un risc mult mai mic decat riscurile fumatului. Dieta din timpul procesului de renuntare la fumat poate produce stres inutil. In loc de o dieta stricta, practica sport.

Daca fumez iar?

Nu te considera un las. Gandeste-te de ce ai fumat si incearca sa nu mai fumezi din pricina acelei probleme. Din propria experienta pot spune ca primele trei zile sunt criminale, insa daca reusiti sa treceti de ele, procesul de renuntare este foarte usor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu